Termosmuggar som inredning

November 13, 2017 Posted in Termosmuggar by No Comments

Inredning är en egen vetenskap som handlar om hur man framhäver ett rum på bästa sätt för att skapa en mer estetiskt tilltalande, hälsosam och funktionell miljö. Människans vilja att forma sin omgivning tog sig från början uttryck i små detaljer i hur föremål var utformade och dekorerade, men har sedan dess blivit något som präglar hela vår omvärld. Historiskt finns starka tecken på hur viktig inredning är. I Indien t ex har inredningsdesigners en egen gud i form av Vishwakarma, och i Egypten placerades små modeller av hus som kallades för själahus i gravarna. Dessa senare gör att man kan urskilja skillnader i design av egyptiska hus i hur ventilation, pelare, portaler och fönster var utformade.

Inredningsdesignen har precis som andra områden genomgått historiska förändringar, och modet har spelat en stor roll. Många gånger har man tagit inspiration från naturen, och jugend är kanske den stil som är mest präglad på det sättet. En stil breder ofta ut sig så att den präglar alla miljöer, vilket gör att människan som evigt söker förnyelse drabbas av tristess. Nya stilar uppkommer ofta som en protest mot det gamla, det blir så att säga tvärtom. Den kurviga gustavianska stilen efterträddes av den stela empiren, som i sin tur avlöstes av den naturinspirerade jugend. De mörkare färgerna lättades upp av den nordiska klassicismen och allt slogs ut av den rena funkisen. Självklart präglades också designen av de teknologiska framstegen i samhället och det kulturella livet, allt går hand i hand. Med hemmafruarnas intåg blev inredningsdesign en av deras uppgifter.

Idag finns professionella inredningsdesigners som både arbetar med så kallad home staging, där de gör i ordning hus och lägenheter för försäljning, och designers utformar också kontorsmiljöer och hotell. Alla människor lever idag i miljöer som på ett eller annat sätt är designade. Ofta har den som designat ett kontor tänkt igenom det noga vad gäller färgschema, desiginstil, hur möblerna är placerade och vilka personer som ska vara där. Därför är det förstås viktigt att termosmuggar, som ofta har en framträdande plats på folks skrivbord, också passar in i den totala miljön.